معنی الکتیو چیست؟ | بیمار الکتیو، عمل الکتیو، بخش الکتیو
از یک منظر، میتوان اعمال جراحی را به سه دسته طبقهبندی کرد (+): عمل جراحی الکتیو، عمل جراحی نیمهالکتیو (یا فوری)، و عمل جراحی اضطراری (یا اورژانسی). البته تقسیمبندیهای دیگری هم وجود دارد (+).
الکتیو (Elective) در لغت یعنی انتخابی؛ در واقع عمل الکتیو یعنی عملی که از قبل انتخاب و برنامهریزی شده و کاملا مشخص است که بیمار در چه زمانی و برای چه نوع عملی به بیمارستان مراجعه میکند. چنین بیماری معمولا وضعیت اورژانسی ندارد. در واقع، از چند روز یا چند هفته جلوتر میتوان روز عمل را مشخص کرد و کمی جلو و عقب انداختنش خطر خاصی برای بیمار ایجاد نمیکند. این نوع عمل جراحی، هم برای بیمارستان، هم برای پزشک و هم برای بیمار از لحاظ تسلط بر زمان مناسبتر است.
تقریبا تمام عملهای زیبایی، عملهای چشمی مثل لیزیک و لازک، هرنی، عمل تونل کارپال و بعضی از کیسهای سزارین را میتوان نمونههایی از اعمال الکتیو در نظر گرفت. بهشکل عرف، گاهی اوقات بخشی را در بیمارستان که معمولا این نوع بیماران را پذیرش میکند، بخش الکتیو مینامند. بسیاری از بیمارستانها برای فرایند پذیرش چنین بیمارانی، الگوریتم سادهای طراحی کردهاند (+).
راینوپلاستی (عمل جراحی بینی) -بدون در نظر گرفتن استثناها- یک نوع عمل الکتیو است (منبع عکس).
عمل نیمه الکتیو
نوع دیگر عملهای جراحی، اعمال فوری (Urgent) یا نیمهالکتیو (Semi-elective) هستند. در این موارد بیمار در وضع اورژانسی قرار ندارد ولی لازم است ظرف حدود 48 ساعت عمل او انجام شود. با کمی کمکردن دقت علمی، میتوان این دسته را هم جزء موارد الکتیو در نظر گرفت. مثلا بعضی از موارد سزارین، یا ماستکتومی رادیکال (+).
عمل اورژانسی
آخرین نوع اعمال جراحی هم نوع اورژانسی (Emergency) است که لازم است در سریعترین زمان ممکن انجام شود، وگرنه میتواند منجر به آسیبهای جبرانناپذیر یا حتی مرگ بیمار شود. مانند بیمارانی که دچار سوختگی شدید، سکته قلبی یا مغزی و یا شکستگیهای شدید استخوان شدهاند.