اگر مسئول فنی داروخانه بیمارستان هستید، یا حتی اگر بدون گذاشتن پروانه مسئولیت فنی، فقط میخواهید تلفیق دارویی را در بیمارستان انجام دهید، گذرتان – بارها – به سامانه آموزش مداوم پزشکی کشور خواهد افتاد.
در مطلب بعضی سوالات رایج در زمینه تلفیق دارویی، گفتیم که یکی از شروط انجام تلفیق دارویی، کامل و بهروز بودن امتیاز بازآموزی است. بگذارید از چند زاویه این موضوع را بررسی کنیم.
آنچه در ادامه میخوانید:
Toggleاصلا چه نیازی به بازآموزی هست؟
سرعت جلو رفتن علم در علوم پزشکی، مثل علوم دیگر، بالاست و ذات علم با نادرست خواندن فرضیات پیشین همراه است؛ همان فرضیاتی که تا دیروز علم خوانده میشدند. بر همین اساس، سخنی بین دانشجویان رشتههای مختلف علوم پزشکی در جهان رایج است:
Half of what you learn in medical school will soon be obsolete, you just don’t know which half.
نصف چیزی که در دانشگاه یاد گرفتی به زودی منسوخ و بیکاربرد میشه؛ مشکل اینه که تو نمیدونی اون کدوم نصفه.
از طرف دیگر، رشتههای علوم پزشکی – مستقیم یا غیر مستقیم – با جان بیمار در ارتباطند و تکیه بر اطلاعات تاریخگذشته در آن قابل قبول نیست. بنابراین در بسیاری از کشورهای دنیا تصویب شد که بعد از فارغالتحصیلی کادر درمان، آموزشهای بهروزی ارائه شود و روشی برای تشویق آنها برای شرکت در آن کلاسها در نظر گرفته شود. در نتیجه، دورههای آموزش مداوم (Continuous Learning) شکل گرفتند.
چند امتیاز باید جمع کنیم؟
مصوب شده که داروسازان برای تمدید مجوزشان، لازم است بعد از فارغالتحصیلی، سالانه 25 امتیاز بازآموزی جمع کنند.
این امتیاز را میتوانید از سه راه به دست بیاورید:
- برنامههای غیر حضوری
تعدادی برنامه از قبل در سامانه آموزش مداوم بارگذاری شده و یک یا چند فایل آموزشی از پیش ضبط شده هم در آن بارگذاری شده است. پس از پرداخت هزینه دوره و ثبت نام در آنها میتوانید آزمون آن برنامه را انجام دهید و در صورت رسیدن به حد نصاب، امتیازش را دریافت کنید. - برنامههای وبینار
در این نوع برنامهها، پس از ثبت نام، در زمان گفتهشده به لینک اعلامی وبینار آنلاین بروید و نام خود را ثبت کنید. امتیاز وبینار بعد از پاس کردن آزمون به شما داده میشود. معمولا این برنامهها در بهترین حالت سه امتیازی هستند. - برنامههای حضوری
راه دیگر حضور در برنامههای حضوری است. معمولا این برنامهها حدود چهار تا پنج ساعت به درازا میکشند، در هتل یا محل مشابهی برگزار میشوند، هزینه بیشتری داردد ولی امتیاز بیشتری هم در پی خواهند داشت. مثلا ده یا پانزده امتیاز.
طبق مصوبه، لازم است حداقل 60 درصد امتیازها از روش حضوری یا وبیناری باشد. سالانه 25 امتیاز (و در مجموع پنج سال، 125 امتیاز) برای تمدید پروانهها و مجوز انجام تلفیق دارویی ضروری است.
چطور سریعتر امتیازها را جمع کنیم؟
توصیه داروساز بیمارستانی برای جمعآوری امتیاز بازآموزی، شرکت در وبینارهای سامانه آموزش مداوم است. برای این کار، بعد از ورود به سامانه، از قسمت برنامههای وبینار در سمت راست صفحه، گزینه جدید در همه مراکز را انتخاب کنید. آنجا لیست تمام برنامههای وبینار هفتههای آینده قابل مشاهده است. بر اساس عنوان، تاریخ، میزان امتیاز و قیمت آن، موارد دلخواه را ثبت نام کنید و در تاریخ مقرر وارد لینک کلاس شوید.
قاعدتا اگر هدفتان جمعآوری سریع امتیازهاست، وبینارهای سه امتیازی را در اولویت قرار خواهید داد.
سامانه آموزش مداوم، برای اطلاعرسانی از وبینارها شبکه پیامکی هم در نظر گرفته که با شارژ مبلغ کمی شما را در جریان دورهها و وبینارهای جدید میگذارد. با اطمینان خاطر میگوییم نیازی به این کار ندارید؛ خودتان سری به سایت بزنید و در وبینارهای دلخواه شرکت کنید.
دقت کنید از بین وبینارهایی که در یک تاریخ برگزار میشوند، باید فقط در یکی شرکت کنید. همچنین در یک سال، نباید عنوان تکراری در وبینارهای شما وجود داشته باشد.

پس از پایان کلاس، لازم است برای جمعآوری امتیاز، آزمون وبینار را پاس کنید. آزمون را یا در اپلیکیشن بازآموزی (IRCME) یا به شکل آنلاین در خود سایت بازآموزی – ولی با کمی هزینه بیشتر – میتوانید شروع کنید. معمولا سه مرتبه فرصت آزمون دارید و کف قابل قبول برای آن ده یا دوازده جواب درست است.
اگر حوصله شرکت فعال در وبینارها را ندارید، میتوانید صرفا وارد وبینار شده و اسم خود را وارد کنید ولی حضور خاصی نداشته باشید. در نهایت، در ساعت مقرر (در بازه زمانی 72 ساعت پس از پایان وبینار) در آزمون شرکت کنید. معمولا اسلایدهایی که در وبینار استفاده شده حین یا پایان وبینار قابل دانلود است.
از اینترنت هم میتوانید برای پاسخگویی به سوالات آزمونها استفاده کنید. گروههای تلگرامی هم برای به اشتراک گذاشتن جوابهای درست این آزمونها وجود دارد؛ ولی معمولا خودتان با جستجویی ساده در اینترنت یا نهایتا اسلایدهای وبینار به جواب خواهید رسید.
بعضی از پرسشهای متداول در زمینه بازآموزی در سامانه آموزش مداوم جواب داده شده است (+).
این نکته را هم بگوییم؛ اگر قصدتان جمعآوری امتیاز نیست، برای دسترسی به آموزشهای وبینارهای مورد علاقهتان میتوانید تاریخ و ساعت آنان را مشاهده کنید و در موعد مقرر وارد لینک وبینار شوید. در این صورت (و بدون وارد شدن به فاز آزمون) نیازی به پرداخت مبلغ وبینار نیست و شما میتوانید در طول وبینار، تمام سوالات خود را از اساتید ارائه دهنده بپرسید.
در نهایت، هر زمان 125 امتیاز شما طی پنج سال (سالانه 25 امتیاز) تکمیل شد، درخواست صدور گواهی بازآموزی را در سامانه میدهید و آن امتیازها بعد از صدور گواهی باطل میشوند. بعد از آن باید همینطور این چرخه امتیازگیری و باطل کردن 125 امتیاز طی پنج سال را ادامه دهید.
طبق آنچه گفتیم، جمعآوری امتیاز، کاری بسیار راحت و کمدردسر است. یعنی به راحتی میشود هر سال در همان ماه فروردین، یا نهایتا اردیبهشت تمام امتیازهای سال خود را کسب کنید. بنابراین نیازی به اینکه پول اضافهای به بعضی افراد بدهید تا امتیازهایتان را کسب کنند ندارید.
ترتیبی که «داروساز بیمارستانی» برای خواندن مطالب سری «تلفیق دارویی» به شما پیشنهاد میدهد:
① نگاهی هلیکوپتری به تلفیق دارویی
③ چند تصور اشتباه درباره تلفیق دارویی
④ سرنوشت داروهای قبلی بیمار در بیمارستان
⑤ منظور از سرویس در پذیرش بیماران بستری چیست؟
⑥ داروهای نیازمند انجام تلفیق دارویی
⑦ لیست داروهای هشدار بالا (High-Alert) در فهرست رسمی داروهای ایران
⑧ بهترین شرح حال دارویی ممکن (BPMH)
⑨ لیست داروهای ممنوعه برای فاویسم
⑪ تداخلات دارویی در تلفیق دارویی و بهترین منابع چک کردن تداخلات
⑫ تفاوت تلفیق دارویی Retroactive و Proactive چیست؟
⑬ انواع مغایرتهای دارویی (Discrepancy)
⑭ مصاحبه با بیمار در تلفیق دارویی | چند نکته کاربردی
⑮ کدام برگه های پرونده بیمار در تلفیق دارویی مهمترند؟
⑯ درباره ستون توضیحات فرم تلفیق دارویی
⑳ بهترین برنامه ممکن برای ترخیص دارویی (BPMDP)
㉑ معنی الکتیو چیست؟ | بیمار الکتیو، عمل الکتیو، بخش الکتیو
㉒ تلفیق دارویی تلفنی | شرایط و چالشها
㉓ تلفیق دارویی در منزل | کاری تقریبا نشدنی مثل MRI در منزل
㉔ واژگان انگلیسی تلفیق دارویی بیمار خارجی
㉕ چند نکته اخلاقی در تلفیق دارویی
㉖ جزء حرفه ای و جزء فنی یعنی چه؟ | نحوه محاسبه ضریب K
㉗ ژورنال های پیشنهادی برای مطالعه داروسازان بیمارستانی
㉘ ز گهواره تا گور امتیاز بازآموزی بجوی | درباره سامانه آموزش مداوم پزشکی
دسته بندی شده در: