مثل بسیاری دیگر از فرایندها و خدمت‌هایی که به‌تازگی ورژنِ در منزل‌شان هم آمده، مدتی است شاهد تب انجام تلفیق دارویی در منزل هستیم. اما آیا واقعا این کار شدنی است؟

برای پاسخ به این سوال باید ابتدا عمیقا بفهمیم که هدف از انجام فرایند تلفیق دارویی چیست. این فرایند به سه شکل انجام می‌شود؛

هدف اصلی از تلفیق دارویی پذیرش و انتقال، کمک به پزشک برای در نظر گرفتن تمام موارد مرتبط با لیست داروهای مصرفی قبلی و حال حاضر بیمار است تا به این وسیله از مغایرت‌های دارویی پیشگیری شود.

هدف تلفیق ترخیص هم تعیین تکلیف کلی مصرف داروهای منزل و آموزش به بیمار است و اگر نکته‌ی قابل ذکری برای پزشک دیده شود هم به اطلاع ایشان رسانده می‌شود.

با این توضیحات مشخص می‌شود که تلفیق دارویی در منزل با – مثلا – گرفتن فشار خون یا تزریق آمپول در منزل، از لحاظ ماهیت، متفاوت است. عملا تلفیق دارویی پذیرش و انتقال در منزل شدنی نیست و اگر حرفی از تلفیق دارویی در منزل به عمل می‌آید قاعدتا منظور گوینده‌ی این عبارت، انجام تلفیق دارویی ترخیص در منزل است.

به این معنی که یک بیمار از مرکز درمانی مرخص شده و برایش نسخه‌ای حاوی چند قلم دارو تجویز شده. از قبل هم چندین دارو مصرف می‌کرده. حالا هم چون در بیمارستان راهنمایی مناسبی دریافت نکرده، برای مصرف داروهایش راهنمایی می‌خواهد. البته ممکن است بیمار از قبل داروهایی مانند داروهای قلبی مصرف می‌کرده و حالا بدون رفتن به بیمارستان، پیش یک دکتر غدد رفته و چند داروی جدید برای قند خون دریافت کرده. حالا اینجا به تلفیق دارویی فکر می‌کند.

در توضیح باید گفت این حالت – که شکل نسبتا متفاوتی در مقایسه با تلفیق دارویی است – تا حدی منطقی به‌نظر می‌رسد ولی امکان اینکه این سناریو به تماس با داروساز منجر شود عملا بسیار کم است.

اگر همین احتمال کم را در نظر نمی‌گرفتیم، قید تقریبا را از عنوان این مطلب برمی‌داشتیم. ضمن این که انجام فرایند مالی تلفیق دارویی و دریافت تعرفه‌ی آن از بیمار نیز، هنگامی که این خدمت در بیمارستان برای بیمار انجام می‌شود به مراتب راحت‌تر است.

جالب اینجاست که گروهی از افراد ترویج‌کننده‌ی تلفیق در منزل، حتی ساده‌تر از این به موضوع نگاه می‌کنند و به چیزی فراتر از بررسی تداخلات دارویی نمی‌پردازند؛ یعنی فکر می‌کنند انجام تلفیق دارویی در منزل، یعنی اینکه بیمار با آن‌ها تماس بگیرد و بگوید این چند دارو را مصرف می‌کنم، راجع به آن‌ها هر توضیحی لازم است بدهید و اگر تداخلی دارند به من بگویید چه کار کنم.

نام این کار، را می‌توان راهنمایی مصرف داروها در منزل گذاشت؛ یا بررسی تداخلات دارویی در منزل؛ یا در تخصصی‌ترین حالتش، مشاوره دارویی در منزل، اما هر چه باشد تلفیق دارویی نیست. چون در این صورت لازم است چیزهایی را تلفیق و ترکیب کنیم: داروهای قبلی و جدید را؛ آن هم بعد از تغییر محل مصرف داروها.

گروه دیگری هم که تعدادشان کم‌تر است، گاهی – به شکل جهادی – به روستاها سر می‌زنند و به بررسی داروهای افراد مسن و ارائه توضیحات دارویی به آنان می‌پردازند. ضمن حمایت همه‌جانبه از این اقدام ارزشمند، باید گفت که نام این کار هم تلفیق دارویی در منزل نیست.

از دید ما، واقع‌بینانه‌ترین حالتی که می‌توان از تلفیق دارویی در منزل مشاهده کرد، نه زمانی است که بیمار در منزل با داروساز تماس می‌گیرد، نه زمانی که داروساز به منزل بیمار می‌رود؛ بلکه در بهترین حالت وقتی است که داروساز در منزل باشد و تلفیق دارویی تلفنی انجام بدهد!

ترتیبی که «داروساز بیمارستانی» برای خواندن مطالب سری «تلفیق دارویی» به شما پیشنهاد می‌دهد:

① نگاهی هلی‌کوپتری به تلفیق دارویی

② تاریخچه تلفیق دارویی

③ چند تصور اشتباه درباره تلفیق دارویی

④ سرنوشت داروهای قبلی بیمار در بیمارستان

 منظور از سرویس در پذیرش بیماران بستری چیست؟

⑥ داروهای نیازمند انجام تلفیق دارویی

⑦ لیست داروهای هشدار بالا (High-Alert) در فهرست رسمی داروهای ایران

 بهترین شرح حال دارویی ممکن (BPMH)

لیست داروهای ممنوعه برای فاویسم

داروهای کاهنده آستانه تشنج

تداخلات دارویی در تلفیق دارویی و بهترین منابع چک کردن تداخلات

⑫ تفاوت تلفیق دارویی Retroactive و Proactive چیست؟

⑬ انواع مغایرت‌های دارویی (Discrepancy)

⑭ مصاحبه با بیمار در تلفیق دارویی | چند نکته کاربردی

⑮ کدام برگه های پرونده بیمار در تلفیق دارویی مهمترند؟

⑯ درباره ستون توضیحات فرم تلفیق دارویی

⑰ تلفیق دارویی پذیرش

⑱ تلفیق دارویی انتقال

⑲ تلفیق دارویی ترخیص

⑳ بهترین برنامه ممکن برای ترخیص دارویی (BPMDP)

㉑ معنی الکتیو چیست؟ | بیمار الکتیو، عمل الکتیو، بخش الکتیو

㉒ تلفیق دارویی تلفنی | شرایط و چالش‌ها

تلفیق دارویی در منزل | کاری تقریبا نشدنی مثل MRI در منزل

㉔ واژگان انگلیسی تلفیق دارویی بیمار خارجی

چند نکته اخلاقی در تلفیق دارویی

جزء حرفه ای و جزء فنی یعنی چه؟ | نحوه محاسبه ضریب K

ژورنال های پیشنهادی برای مطالعه داروسازان بیمارستانی

ز گهواره تا گور امتیاز بازآموزی بجوی | درباره سامانه آموزش مداوم پزشکی

㉙ بررسی و نقد کتاب های تلفیق دارویی در ایران